DZIEŃ WŁOSKIEGO SPORTU NA ŚWIECIE

24 września 2024 r. Confindustria Polonia uczestniczyła jako współorganizator w „Dniu Włoskiego Sportu na Świecie”, wydarzeniu celebrującym znaczenie sportu jako środka spójności między narodami.

Wydarzenie rozpoczęło się od instytucjonalnych powitańAmbasadora Włoch w Polsce, Luca Franchetti Pardo, Sekretarza Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki, Piotra Borysa oraz Alessandro Saglio, delegata ds. instytucjonalnych Confindustria Polonia. Następnie dyrektorICE Warszawa, Roberto Cafiero, przedstawił temat włoskiego sportu na świecie, prezentując dane i wykresy dotyczące jego wpływu ekonomicznego na poziomie krajowym i globalnym.

Następnie odbyła się debata na temat „Sport i menedżerstwo”, moderowana przez Sebastiano Giorgi, dyrektora Gazzetta Italia. Wśród bohaterów znaleźli się Carlo Caglieris, były koszykarz reprezentacji Włoch, który podzielił się swoim sportowym doświadczeniem; Marta Carissimi, była piłkarka i obecna menedżerka sportowa, która opowiedziała o swojej karierze w świecie sportu; Ewa Grzegorczyk, organizatorka wydarzeń sportowych, która podkreśliła ogromny wpływ sportu na społeczeństwo; John Lelangue, dyrektor generalny Lang Team, który skupił się na trudnościach organizacyjnych dużych wydarzeń, takich jak Tour de France; oraz Michał Lenartowicz, profesor socjologii sportu, który wyjaśnił związek między psychologią a sportem.

Następnie debata przeniosła się na temat piłki nożnej kobiet, dynamicznie rozwijającego się sektora z rosnącymi możliwościami biznesowymi. Marta Carissimi i Karol Tatar, szef marketingu i sponsoringu Polskiego Związku Piłki Nożnej, odpowiedzieli na pytania Sebastiano Giorgiego, ilustrując status i rozwój kobiecej piłki nożnej w Polsce, we Włoszech i na świecie.

Na koniec głos zabrał profesor medycyny Mariusz Pańczyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, który w swoim wystąpieniu skupił się na „diecie śródziemnomorskiej”, a w szczególności na związku między dietą a aktywnością fizyczną. Profesor podkreślił znaczenie połączenia diety i stylu życia dla dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego, co ma fundamentalne znaczenie nie tylko w świecie sportu, ale także w życiu codziennym.
Wydarzenie zakończyło się bogatym bufetem przygotowanym przez Włoską Federację Szefów Kuchni w Polsce, reprezentowaną przez Prezes Cristinę Catese, przygotowanym z produktów firmy API – Kuchnia Włoska.

„Dzień Włoskiego Sportu na Świecie” nie tylko uczcił włoskie osiągnięcia sportowe, ale także wzmocnił więzi między Włochami a Polską, promując wspólne wartości, takie jak współpraca, integracja i wspólne dobro. Wydarzenie podkreśliło, w jaki sposób sport, wraz z kulturą i żywieniem, może działać jako katalizator wspólnych inicjatyw i zrównoważonego rozwoju, kładąc podwaliny pod przyszłe synergie między dwoma narodami. Ponadto chcielibyśmy gorąco podziękować firmom St. Filipps, Padel Factory i Starpool za ich udział