Spotkanie z nowym dyrektorem ICE Warszawa: Roberto Cafiero

19 sierpnia 2024 roku w siedzibie ICE Warszawa odbyło się ważne spotkanie pomiędzy Alessandro Saglio, Członek Zarządu ds. Relacji z Instytucjami w Confindustria Polonia, a Roberto Cafiero, nowo mianowanym Dyrektorem ICE Warszawa. Spotkanie to stanowiło kluczowy moment w wypracowaniu strategii bliższej współpracy pomiędzy Agencją ICE a Confindustria Polonia, mającej na celu wzmocnienie więzi gospodarczych i handlowych pomiędzy Włochami a Polską.

Współpraca ICE i Confindustria Polonia: Wizja długoterminowa

Podczas spotkania omówiono podstawy szerokiej i głębokiej współpracy pomiędzy obiema instytucjami, koncentrując się zarówno na wydarzeniach zaplanowanych na ostatni kwartał 2024 roku, jak i na perspektywach długoterminowej współpracy. Ten nowy impuls do współpracy ma na celu nie tylko udział w kluczowych wydarzeniach, ale także budowanie stabilnych i produktywnych relacji pomiędzy włoskimi i polskimi przedsiębiorstwami.

Wydarzenia zaplanowane na jesień 2024

Kalendarz wydarzeń na jesień 2024 odzwierciedla wolę ICE i Confindustria Polonia do zintensyfikowania wspólnych inicjatyw w strategicznych sektorach, takich jak sport, energia i innowacje technologiczne. Oto najważniejsze spotkania:

• 24 września: Wyjątkowe wydarzenie na temat sportu i zarządzania, zorganizowane przez Ambasadę Włoch we współpracy z ICE i Confindustria Polonia. Wydarzenie zgromadzi firmy i panelistów, którzy będą dyskutować o powiązaniach między sportem, dietą śródziemnomorską i biznesem, podkreślając, jak te elementy mogą pozytywnie wpłynąć na dynamikę przedsiębiorstw.
  • 2 października: ICE weźmie udział w piątej edycji Energy Industry Mixer, ważnym wydarzeniu współorganizowanym przez Confindustria Polonia, gdzie Włochy będą Krajem Partnerskim. Głównym tematem wydarzenia będzie sektor waste to energy, w którym Włochy wyróżniają się doświadczeniem i innowacjami.
  • 22 października: ICE będzie obecne na IC&P Business Forum, organizowanym przez członka IC&P, oferując kolejną okazję do nawiązywania kontaktów i wymiany informacji na temat możliwości biznesowych pomiędzy Włochami a Polską.
  • 19 listopada: Confindustria Polska i ICE będą współpracować przy organizacji Hydrogen Mixer, wydarzenia, które odbędzie się w Zielonej Górze i poświęcone będzie nowym granicom zrównoważonej energii, ze szczególnym uwzględnieniem wodoru jako strategicznego zasobu na przyszłość energetyczną.

Jesień pełna możliwości

Jesień 2024 zapowiada się jako okres pełen możliwości dla włoskich i polskich firm. Planowane wydarzenia stanowią idealne platformy do wymiany pomysłów, tworzenia nowych synergii i umacniania relacji handlowych pomiędzy oboma krajami.

Odnowiona współpraca pomiędzy ICE Warszawa a Confindustria Polonia przyczyni się do dalszego wzmacniania więzi gospodarczych między Włochami a Polską, tworząc nowe mosty współpracy w różnych strategicznych sektorach. Zorientowane na przyszłość inicjatywy nie tylko będą sprzyjać dialogowi między przedsiębiorstwami, ale także położą fundamenty pod długoterminowe projekty, które będą wspierać rozwój gospodarczy obu narodów.